Detail programu

Kyberbezpečnost


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Tematické vzdělávání ve formě semináře, odborného soustředění, přednáškového cyklu, přednášky
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Kurzy otevřené vědy
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Kurzy otevřené vědy jsou součástí uceleného a systematického školení, které má za cíl seznámit účastníky se základními tématy souvisejícími s otevřenou a zodpovědnou vědou.
Název programu/kurzu:
Kyberbezpečnost
Zaměření programu/kurzu:
na výkon povolání i zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Kurze uvede účastníky do základů kybernetické bezpečnosti. Účastníci se seznámí s různými typy kybernetických útoků, dozví se o reálných případech kybernetických incidentů a způsobech, jak takové kybernetické hrozby detekovat a jak jim předcházet. Následně se kurz zaměří na "sebeobranu" v kyberprostoru a představí účastníkům způsoby, jak se vyvarovat rizikovému chování, zejména pak v souvislosti se sociálním inženýrstvím a sociálními sítěmi. Další část kurzu provede účastníky nastavením a správou hesel, na které naváže téma zabezpečení vlastních zařízení. Kurz se také bude věnovat nástrojům pro bezpečnou komunikaci (např. elektronické podpisy, datové schránky, šifrování e-mailových zpráv) a způsobům bezpečného používání webu (rozpoznávání nebezpečných webových stránek, zabezpečení sítě, využívání VPN). Závěrečná část kurzu je věnována důvěrným informacím, jejich ochraně a způsobům, jak s takovými informacemi nakládat od jejich identifikace, přes nastavení oprávnění, až po kontrolu sdílení a uchování důvěrnosti. Dalším navazujícím kurzem jsou "Osobní údaje ve VaV".
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Cílem tohoto kurzu je zvýšit povědomí účastníků o kybernetických hrozbách a rizicích a naučit účastníky, jak se chránit v kyberprostoru a jak předcházet kybernetickým útokům. Kurz si také klade za cíl poskytnout účastníkům znalosti a dovednosti pro bezpečné používání počítačů, internetu a mobilních zařízení.
Požadované předpoklady
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Profil absolventa
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Garant programu/kurzu
Langová Jitka, Mgr.
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací