Detail programu

Otevřené publikování


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Tematické vzdělávání ve formě semináře, odborného soustředění, přednáškového cyklu, přednášky
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Kurzy otevřené vědy
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Kurzy otevřené vědy jsou součástí uceleného a systematického školení, které má za cíl seznámit účastníky se základními tématy souvisejícími s otevřenou a zodpovědnou vědou.
Název programu/kurzu:
Otevřené publikování
Zaměření programu/kurzu:
na výkon povolání i zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Kurz provede účastníky tématem otevřeného publikování. V první části se účastníci seznámí s různými modely otevřeného přístupu (open access) a otevřenými licencemi (Creative Commons) a také se dozví, jaké výhody a jaká rizika open access přináší. V části věnované odborným časopisům kurz představí různé publikační modely (např. hybridní, plně otevřený nebo diamantový), možnosti open access časopisů na UP a nástroje pro výběr vhodného periodika. Kurz také otevře téma predátorských a pochybných vydavatelských praktik. Třetí část je věnována publikačním repozitářům. Účastníci získají přehled o jejich typologii, nástrojích a návodech a dozví se o možnostech archivace na UP. Poslední část je zaměřena na podporu otevřeného publikování na UP včetně tématu transformačních smluv Read & Publish. Očekává se, že účastník bude mít absolvovaný kurz "Úvod do otevřené vědy", nebo znalosti v rozsahu tohoto kurzu. Dalšími navazujícími kurzy jsou "Praktické aspekty dobré výzkumné praxe", "Autorské právo ve VaV", "Ochrana a komercializace VaV výsledků".
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Cílem tohoto kurzu je poskytnout účastníkům komplexní znalosti o modelech publikování v otevřeném přístupu (open acccess, OA), jejich výhodách a dopadu na vědeckou komunikaci. Účastníci se seznámí s praktickými aspekty publikování v OA (podmínky vydavatelů, požadavky poskytovatelů dotace, možnosti financování atd.) tak, aby byli s to získané znalosti aplikovat ve své další činnosti (výběr vhodného periodika, modelu OA publikování, licence, repozitáře ad.).
Požadované předpoklady
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Profil absolventa
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Garant programu/kurzu
Sztwiertnia Radomir, Mgr.
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací