Detail programu

Úvod do otevřené vědy


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Tematické vzdělávání ve formě semináře, odborného soustředění, přednáškového cyklu, přednášky
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Kurzy otevřené vědy
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Kurzy otevřené vědy jsou součástí uceleného a systematického školení, které má za cíl seznámit účastníky se základními tématy souvisejícími s otevřenou a zodpovědnou vědou.
Název programu/kurzu:
Úvod do otevřené vědy
Zaměření programu/kurzu:
na výkon povolání i zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Kurz nejprve účastníky seznámí s hlavními východisky a principy otevřené vědy a představí pilíře a přínosy tohoto přístupu. V druhé části se kurz zaměří na otevřené publikování. Účastníci se dozví o významu otevřeného přístupu (open access) v kontextu vědeckého publikování a seznámí se s různými modely open access. V třetí části budou účastníci uvedeni do problematiky otevřených dat a jejich významu ve vědě a výzkumu. Kurz nezůstane pouze u těchto dvou pilířů, ale představí i jiné postupy otevřené vědy, jako jsou např. otevřené vzdělávací zdroje a občanská věda (citizen science). Předposlední část kurzu bude věnována principům otevřené vědy v kontextu výzkumných projektů a na závěr se účastníci dozví, jak je otevřená věda podporována na UP. Dalšími navazujícími kurzy jsou "Otevřené publikování" a "Správa výzkumných dat a F.A.I.R. principy".
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Cílem tohoto kurzu je seznámit účastníky se základními principy otevřené vědy tak, aby se dokázali v problematice orientovat a získané znalosti mohli aplikovat ve své výzkumné praxi, např. publikování v režimu open access, správa a sdílení výzkumných dat, využití dalších postupů otevřené vědy v projektech.
Požadované předpoklady
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Profil absolventa
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Garant programu/kurzu
Sztwiertnia Radomir, Mgr.
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací