Detail programu

Duše díla: duch doby, dech hudby


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Univerzita třetího věku (U3V)
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Krátké kurzy pro seniory
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Kultivace osobnostních kompetencí seniorů.
Název programu/kurzu:
Duše díla: duch doby, dech hudby
Zaměření programu/kurzu:
zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Jednosemestrální program je rozvržen do šesti setkání, v nichž se budeme věnovat významným obdobím z dějin evropské kultury od antiky po současnost. Přednášky si kladou za cíl nabídnout porozumění vybraným kulturním epochám, reflektovat jejich specifické rysy i návratné jevy. To se pak stává východiskem pro interpretaci konkrétních uměleckých děl: těžiště výkladu přitom spočívá v evropské klasické hudbě, nicméně zkrátka nepřijdou ani další žánry či umělecké druhy (literatura, výtvarné umění). Nedílnou součást výuky představuje také prostor pro dotazy, diskusi nebo reflexi vlastní pasivní či aktivní umělecké zkušenosti.
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Program si klade za cíl zorientovat posluchače v dějinných proměnách a souvislostech světa umění, především hudby. Pozornost je primárně věnována evropské klasické hudbě, toto základní zaměření pak rozšiřují "exkursy" do dalších stylů (lidová píseň, populární hudba, jazz) či uměleckých druhů (literatura, výtvarné umění), případně i do kultur jiných kontinentů.
Požadované předpoklady
Věk 60+ nebo invalidní důchod, střední nebo vysokoškolské vzdělání a splnění nezbytných formálních požadavků (řádné podání přihlášky na U3V).
Profil absolventa
Věk 60+ nebo invalidní důchod, střední nebo vysokoškolské vzdělání a splnění nezbytných formálních požadavků (řádné podání přihlášky na U3V).
Garant programu/kurzu
Zouhar Vít, prof. Mgr. MgA. Ph.D.
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací