Detail programu

Rozvoj komunikačních dovedností aneb využití metody tzv. bez poražených ("win-win")


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Tematické vzdělávání ve formě semináře, odborného soustředění, přednáškového cyklu, přednášky
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Vzdělávací kurzy pro širokou veřejnost
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Tato forma vzdělávání, která přináší nové přístupy ke vzdělávání prostřednictvím odborných kurzů, seminářů, přednáškových cyklů, přednášek apod., propojuje globální témata s inovativními metodami. Obsahem a zaměřením pokrývá především aktuální a zajímavá témata. Cílem je poskytnout informace a novinky v jednotlivých oborech přispívající k hlubšímu vzdělání široké veřejnosti. Na seminářích, přednáškových cyklech, odborných soustředěních či přednáškách se podílejí odborníci z různých oborů, a to jak nejen pracovníci z Univerzity Palackého v Olomouci, ale také odborníci z praxe.
Název programu/kurzu:
Rozvoj komunikačních dovedností aneb využití metody tzv. bez poražených ("win-win")
Zaměření programu/kurzu:
zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Kurzy, které využívají metodu tzv. bez poražených "win - win", se staly jedním z nejúspěšnějších programů pro rozvoj komunikačních dovedností. Zabývají se metodami efektivní komunikace, nástroji řešení konfliktů, které lidé potřebují pro budování kvalitních vztahů. Využívání těchto dovedností a nástrojů směřuje ke snižování odporu a ubývání množství konfliktů, což vede ke zvyšování množství a kvality času pro učení a rozvoj. Kurzy jsou součástí výukových programů vysokých škol a univerzit, středních škol, základních škol, ale i mateřských škol v mnoha zemích světa. U nás v ČR nyní startují. Jsou vytvořeny pod hlavičkou Gordon Training International, který byl vytvořen Dr. Thomasem Gordonem, autorem knih T.E.T. Škola bez poražených a P.E.T. Výchova bez poražených. V průběhu přednášky se dozvíte více o konceptu Školy bez poražených, který lze aplikovat na všechny cílové skupiny naší populace. Vysvětlíme si, co je klíčové ve vztahu mezi dvěma lidmi, ať už mezi rodičem a dítětem, učitelem a žákem či studentem, mezi partnery nebo kolegy v práci. Seznámíme se s dovednostmi, které pomáhají lidem v komunikaci růst. Zamyslíme se, jak by bylo možné vyřešit polemiku autoritativní versus permisivní přístup. Budeme se věnovat dovednostem, které efektivně pomáhají všem řešit jejich vlastní problémy, které zasahují do našich životů. Nastíníme, jak je vhodné lidi motivovat ke změně jejich nepřijatelného chování, které zasahuje do každodenního fungování. Pozornost zaměříme i na komunikační bloky, které jsou překážkou v efektivní komunikaci. V neposlední řadě se budeme věnovat nástrojům, které nám komunikaci usnadňují.
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Cílem je seznámit účastníky s metodami efektivní komunikace a s nástroji vhodnými k řešení konfliktů. Účastníci se naučí rozpoznat, co konkrétně potřebují k tomu, aby vztahy byly efektivnější a uspokojivější a nedocházelo v komunikaci k neshodám, které pramení z nevhodného užití jednotlivých nástrojů k řešení konfliktních situací.
Požadované předpoklady
Nejsou stanoveny.
Profil absolventa
Nejsou stanoveny.
Garant programu/kurzu
neuveden
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací