Program detail, dates and registration

 
Faculty/department which offers the programme:
Rectorat
Type of LLL programme:
Tematické vzdělávání ve formě semináře, odborného soustředění, přednáškového cyklu, přednášky
Name of group of programmes where the course is realised:
Kurzy otevřené vědy
Educational objectives of the group of programmes:
Kurzy otevřené vědy jsou součástí uceleného a systematického školení, které má za cíl seznámit účastníky se základními tématy souvisejícími s otevřenou a zodpovědnou vědou.
The name of the programme:
Praktické aspekty dobré výzkumné praxe
Focus of the LLL programme:
on the profession and interest
Language of the programme:
CZ
Annotation of the programme:
Kurz provede účastníky tématy a příklady souvisejícími s (ne)správnou výzkumnou praxí, které budou v průběhu kurzu s účastníky diskutovány. Kurz se nejprve zaměří na správu výzkumných dat a materiálu s důrazem na dokumentaci výsledků, jejich dostupnost a zveřejňování. V další části kurzu budou otevřena témata publikační činnosti a autorství - řešeny budou např. základní pravidla pro autory či pochybné a neetické publikační praktiky. V předposlední části se kurz bude věnovat hodnocení a posuzování článků, projektových žádostí a dalších prací a v závěru se kurz zaměří na aspekty výzkumu na lidech, jako je např. dobrovolný informovaný souhlas a ochrana soukromí. Očekává se, že účastník bude mít absolvované kurzy "Otevřené publikování", "Správa výzkumných dat a F.A.I.R. principy" a "Osobní údaje ve VaV", nebo znalosti v rozsahu těchto kurzů. Dalším navazujícím kurzem je "Autorské právo ve VaV".
Educational objectives of the programme:
Během celého výzkumného projektu (od návrhu po výstup) může dojít v různých fázích k eticky sporným situacím. Cílem kurzu je připravit účastníky k tomu, jak těmto situacím předcházet, a pokud už k nim došlo, jak je identifikovat a efektivně řešit.
Required prerequisites:
Cílovou skupinou jsou studenti doktorských programů a juniorní vědci, přihlásit se však mohou všichni zaměstnanci UP, kteří mají o tato témata zájem.
Graduate’s profile:
Absolvent bude seznámen se základními pilíři správné praxe ve výzkumu dle univerzálně platných principů, které mu umožní efektivní návrh a vedení vědecké a výzkumné činnosti s relevantním publikačním výstupem.
Programme guarantor:
Hajný Jakub, Mgr. Ph.D.
Back to the list

Privacy settings

Allow all cookies More info