Detail programu

Příroda jako zdroj inspirace, krásy a poznání


 
Fakulta/součást, která program vypisuje:
Rektorát
Druh programu CŽV:
Univerzita třetího věku (U3V)
Název skupiny programů, ve které je kurz realizován:
Odborné programy U3V
Vzdělávací cíle skupiny programů:
Kultivace osobnostních kompetencí seniorů.
Název programu/kurzu:
Příroda jako zdroj inspirace, krásy a poznání
Zaměření programu/kurzu:
zájmově
Jazyk programu/kurzu
CZ
Anotace programu/kurzu
Příroda představuje podstatu existence všeho živého i neživého na Zemi. Od doby svého vzniku a v průběhu svého vývoje příroda dala vzniknout zcela unikátním formám života rostlin a živočichů nebo celých ekosystémů navzájem spolupracujících druhů. Lokální propojená společenstva, aniž bychom si to uvědomovali, jsou součástí malých světů, kterým říkáme mikrokosmos. Můžeme jej studovat na zahradě, na louce, v lese nebo i pod vodní hladinou. Jednotlivé přednášky posluchačům dovolí nahlédnout do takových mikrokosmů rostlin, živočichů, hub a mikroorganizmů. Posluchači se dozví řadu zajímavých informací o sinicích a řasách, zejména o jejich pestrosti, vlastnostech a významu v přírodě. Další tajuplnou a unikátní skupinou jsou houby. Rovněž i tyto organizmy mohou žít v mikrosvětě a mají řadu unikátních vlastností. Mechorosty jsou první skupinou primitivních rostlin, které se přizpůsobily životu na souši a jejichž buňky vykazují znaky buněk vyšších rostlin. Posluchači se dozvědí také o dalších rostlinách s velkým významem: léčivé, medonosné a jedovaté. V přírodní lékárně nacházíme řadu rostlin na mnohé neduhy, které rostou kolem domů, na loukách i v lesích. Mnohé z těchto rostlin člověk pěstuje na svých zahrádkách, kde rovněž slouží jako rostliny medonosné a poskytují včelám bohatou pastvu. V dnešním technickém světě je znalost těchto rostlin velmi důležitá. Pěstováním léčivých bylin na zahrádkách zvyšujeme druhovou bohatost v daném místě a podporujeme tím i živočišstvo na ně vázané. Kromě léčivých rostlin se v okolí člověka vyskytují rostliny jedovaté. Lidové travičství je velmi dobře dokumentované již z dávné historie a mnohokrát zasáhlo do dějin lidstva. Pro dospělé je velmi důležité mít alespoň základní znalosti o těchto rostlinách, díky nimž mohou zachránit život svým dětem a vnoučatům. Posluchači budou mít možnost zkoumat také oblast tropů, které jsou místem obrovské diverzity rostlin. Mnoho z těchto rostlin je pro nás stále neznámých. Program se bude dále zaměřovat na zkoumání neduhů a chorob rostlin - velmi často se jedná o virová a houbová onemocnění, která dokáží decimovat celé přírodní populace i výsadby na zahrádkách. Znalosti základních chorob a jejich stádií mohou pomoci zachránit nejednu úrodu na zahrádce. Sinice, řasy, houby a zelené rostliny jsou v současné době předmětem komerčního zájmu skrze obor biotechnologie. Jedná se o moderní a dynamicky se rozvíjející obor, kdy jeho výstupem jsou nové zdroje pro potravinářství, farmacii, kosmetiku nebo energetiku. Je vysoce pravděpodobné, že biotechnologické zpracování těchto organizmů bude do budoucnosti neustále narůstat s ohledem na prosazované udržitelné hospodaření v naší krajině. V rámci přednáškového cyklu budeme věnovat tomuto oboru budoucnosti také patřičnou pozornost.
Vzdělávací cíle programu/kurzu
Hlavním cílem tohoto programu U3V je saturace (uspokojení) vzdělávacích potřeb osob ve vyšším věku a kultivace jejich vědomostí v oblasti přírodních věd.
Požadované předpoklady
Věk 60+ nebo invalidní důchod, střední nebo vysokoškolské vzdělání a splnění nezbytných formálních požadavků (řádné podání přihlášky na U3V).
Profil absolventa
Věk 60+ nebo invalidní důchod, střední nebo vysokoškolské vzdělání a splnění nezbytných formálních požadavků (řádné podání přihlášky na U3V).
Garant programu/kurzu
Hašler Petr, doc. RNDr. Ph.D.
Zpět na seznam programů fakulty

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Povolit vše Více informací